Śliwki: dlaczego warto je jeść?


Śliwki w koszyku drucianym

Śliwki bez wątpienia zdecydowanie warto włączyć do diety odchudzającej. Mają małą liczbę kalorii, są bogate w cenne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i witaminy. Sto gramów tego owocu to zaledwie 45 kalorii. Co więcej, śliwki mają bardzo niski indeks glikemiczny, co jest dobrą wiadomością dla osób chorujących na cukrzycę. Jedzenie śliwek ma zbawienny wpływ na pracę układu pokarmowego oraz wspiera trawienie. Dodatkowo pomagają w walce z zaparciami, ponieważ korzystnie działają na jelita. Idealnie sprawdzają się tutaj w wersji suszonej, gdyż dają wiele możliwości. Można na przykład nosić je ze sobą do pracy lub przyrządzić w domu pyszny koktajl. Kolejną korzyścią z jedzenia śliwek jest przeciwdziałanie występowaniu chorób układu sercowo-naczyniowego, redukcja poziomu cholesterolu oraz ciśnienia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wstęp

Papaja – pyszny owoc, który warto jeść